Sistem L-številk je pol-znanstveni sistem razvrščanja somov, ki temelji na fotografijah pošiljk tropskih somov iz družine Loricariidae, ki jih je objavila nemška akvaristična revija DATZ (Die Aquarien- und Terrarienzeitschrift (Revija za akvarije in terarije)). Prva L-številka je bila objavljena že
leta 1988.
L-številka ni uradna znanstvena oznaka, vendar ljudem omogoča, da prepoznajo različne some loricariide po "splošnem imenu", preden je riba uradno opisana. Ko riba prejme uradno znanstveno ime, se L-številka (ali številke) umakne, seveda je najboljša praksa uporaba znanstvenega imena.
Posebna klasifikacija števila L ne zagotavlja diskretne vrste, več števil L je bilo dodeljenih različnim populacijam iste vrste. Da bi bila zmeda še večja, se lahko včasih ena številka L uporablja za več vrst.
Poleg tega je akvaristična revija 'Das Aquarium' predstavila podoben sistem z uporabo predpone 'LDA'.

Kot primer: Baryancistrus sp. najdemo pod štiri različnimi L in enem Lda številom.
L18 in L85 se uporabljata za ribe iz regije Volta Grande reke Rio Xingu. L18 označuje mladice, medtem ko z L85 označujejo večje primerke. L177 prihaja iz reke Rio Iriri. Od prejšnjih dveh, se L177 razlikuje v v velikosti zlatih pik in velja v akvaristiki za najlepšo in najdražjo obliko Baryancistrusa. LDA060 je najredkejši med vsemi oblikami, prepoznamo pa ga po nepravilno oblikovanih pikah, ki bolj spominjajo na madeže. Sam ga še nisem zasledil. L81 je od ostalih bolj bled oz. svetlejše barve.


Na fotografiji: L177 Rio Iriri